Derfor skal du huske at få serviceret din aircondition inden bilferien

Derfor skal du huske at få serviceret din aircondition inden bilferien

Sommeren 2018 slog alle varmerekorder og temperaturerne nåede et niveau, der mindede mere om Sydeuropa end vores sædvanlige ustadige, nordiske klima. Det betød hyppigere besøg til stranden og ikke mindst overophedede biler med en trykkende varme.

Det betyder, at airconditionanlægget i bilen med stor sandsynlighed er blevet flittigt brugt over de sidste par måneder. Hvis du vil sikre dig, at dit airconditionanlæg fortsat kan nedkøle dig i de varme timer og afhjælpe fugt på ruderne, når temperaturerne begynder at falde, kan det være en rigtig god ide at få foretaget en aircondition service af dit anlæg.

Dit airconditionanlæg skal helst serviceres regelmæssigt, da det både bliver fyldt med bakterier og mister køleeffekten med tiden. Selv et helt nyt airconditionanlæg vil årligt miste ca. 10% af kølemidlet. Det kan give skader på kompressoren og forringe køleevnen markant.

Godt for indeklimaet og din sikkerhed

Udover at et velfungerende airconditionanlæg sikrer, at du kommer nedkølet og sikkert igennem de varme måneder, så er aircondition service også yderst vigtigt at få udført for at opretholde et sundt indeklima i din bil.

I år har vi haft en fugtig vinter, et varmt forår og en exceptionel varm sommer. Vejrforhold som disse giver optimale levevilkår for bakterier – også i dit airconditionanlæg. Et anlæg fyldt med bakterier giver risiko for skimmelsvamp, og det er selvsagt skidt for indeklimaet og din sundhed under kørslen.

Dit airconditionanlæg indeholder også et pollenfilter, der holder luften fri for støv og pollen. Det holder altså luften i kabinen ren og frisk, men med tiden fyldes det med skidt og snavs og mister dermed sin evne til at rengøre luften.

Derfor skal det skiftes jævnligt, da det bidrager til et godt indeklima og mindsker risikoen for allergiske reaktioner.

Et godt indeklima i din bil øger ikke blot din komfort, det øger også din sikkerhed. En luft fyldt med skimmelsvamp og bakterier gør os sløve og ukoncentrerede, så derfor er et vedligeholdt airconditionanlæg godt for både indeklima og din generelle sikkerhed.

Udskiftning af pollenfilter er ikke en del af en standard aircondition service, men skal som regel bestilles som en ekstra service. Gør derfor dit autoværksted opmærksom herpå, hvis du har mistanke om, at pollenfilteret skal skiftes.

Sådan foregår en aircondition service

Dit airconditionanlæg består både af en kølemiddel, der som sagt siver ud og fordamper med tiden, og en olie, som sørger for at de forskellige dele såsom kompressor og pakninger er smurte.

Ved en aircondition service gennemgås hele systemet, og både væske og olie skiftes ud, hvis det er nødvendigt.

Derudover testes der for lækager og foretages en vakuum- og sugetest. De fleste værksteder fjerner også lugt og eventuelle bakterie- og svampeforekomster.

Du skal som sagt være opmærksom på at udskiftning af beskadigede dele såsom pollenfilter, ikke nødvendigvis er en del af en traditionelt aircondition service, så forhør dig altid om procedure hos det pågældende værksted.

Spar penge

Efter en rekordvarm sommer, hvor airconditionanlægget har kørt for fuld skrue på bilferien, er der god grund til at være særlig opmærksom på dit airconditionanlæg.

Hold derfor øje med om bilen bliver ved med at være varm, efter du har tændt for anlægget eller om det begynder at lugte i kabinen. Det kan være klare tegn på, at dit airconditionanlæg trænger til en aircondition service.

Et eftersyn af dit airconditionanlæg skal ikke forveksles med et almindeligt eftersyn af din bil. Her udføres der nemlig ikke service af dit airconditionanlæg. Derfor skal du specifikt spørge efter aircondition service, når du registrerer ovennævnte symptomer.

Det anbefales at du får tjekket dit airconditionanlæg én gang om året, og at du får foretaget aircondition service hvert andet år. Husk at dit airconditionanlæg kan bruges året rundt. Det er med til at vedligeholde det og forhindre at smørelsen i de forskellige dele tørrer ud.

Aircondition service kan spare dig for mange penge. Fugt og snavs kan ødelægge kompressoren og mangler der olie, kan det ligeledes ødelægge kompressor og pakninger, og dermed er der risiko for at anlægget står af.

Du kan nemt komme til at tage dit aircondition- eller klimaanlæg for givet så længe det virker, men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis ikke du sørger for at vedligeholde det. Vil du spare penge på selve din aircondition service skal du sørge for at indhente tilbud fra flere forskellige værksteder, da prisen kan variere en del.

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

For Guest Posts, Advertorials, and other requests:
Please contact Mavra:
[email protected]


KH Online er ansvarelig for den kommercielle del af denne hjemmeside. Kontakt venligst Mavra vedrørende blogindlæg og lignende via ovenstående email.